Koninklijke onderscheiding

Op 26 april 2023 kreeg Ine Smeenk tot haar verrassing een koninklijke onderscheiding. Ine kreeg dat voor vele jaren vrijwilligerswerk bij de dagopvang in het zorgcentrum. Bij de historische kring zat Ine bij de knipseldienst en later ook bij het foto’s scannen. Ze heeft dat 26 jaar gedaan. Wij feliciteren haar met van harte met deze onderscheiding.

 

Fotopresentatie 18 april 2023

In een afgeladen zaal bij ‘De Klok’ heeft iedereen weer kunnen genieten van de vele foto’s met commentaar van Henk Klaassen. Zoals beloofd ‘wandelde’ hij door Gendt en zagen we oude maar ook de nieuwe gebouwen die er soms voor in de plaats kwamen. Ook prachtige natuurfoto’s kwamen voorbij. Ondanks wat pijntjes kwam Henk goed op gang en dat was te horen in de zaal, vooral toen Ken Watts voorbij kwam. Omdat de voorzitter verhinderd was deed penningmeester Geert Witjes het woord en bedankte hij naar afloop Henk en Mia Gerrits-Bouwman die technisch ondersteunde met een kleinigheid.

fotopresentatie 2023

 

Filmavond 27 januari 2023

In de volle zaal van Providentia kwamen allen bij elkaar om een film over ons prachtige dorp te bekijken. Eerst was er een kort woord van de nieuwe voorzitter René Derksen. Hij had het onder andere over het 40-jarig bestaan van de kring en het doel om tot 1000 leden te komen. Daarna ging een ieder er eens goed voor zitten. Zoals altijd was er veel herkenning en zagen volwassenen zich als kind terug bijvoorbeeld op het kinderdorp.
Volgens de reacties tijdens het kijken en ook achteraf is iedereen zeer tevreden naar huis gegaan.

Filmavond Providentia

 

Digitaliseren oude films

 

Wie kan ons helpen met het digitaliseren van oude films?

De Historische Kring Gente heeft als belangrijkste doel de geschiedenis van Gendt te laten herleven en vooral ook te laten zien. Dit doen we door bijeenkomsten, het blad ‘Ganita mare’, lezingen maar ook door middel van filmavonden.

Op dit moment hebben we nog een aantal oude films (filmrollen) liggen die we heel graag zouden willen digitaliseren om daarna te monteren naar een film voor een van onze filmavonden.

Wie kan ons hiermee helpen?

Voor meer informatie:
Stuur een berichtje naar info@historischekringgente.nl of loop even binnen, op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur, of woensdag van 10.00 tot 12.00 uur bij Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 Gendt.

De koffie staat altijd klaar!!

Mutaties bestuur

Door het aftreden van onze voorzitter Willem Rasing en het tragische overlijden van onze secretaris Yvonne de Boer waren wij genoodzaakt op zoek te gaan naar hun vervangers voor het dagelijks bestuur.
Wij prijzen ons gelukkig dat we daar op korte termijn in geslaagd zijn en willen beiden graag aan u voorstellen.
René Derksen hebben wij bereid gevonden om per 1 september 2022 de functie van voorzitter op zich te nemen. Hij is werkzaam als directeur-bestuurder van een Montessorischool in Veenendaal en fractievoorzitter in onze gemeente voor Lokaal Belang Lingewaard. René heeft veel ervaring in het Gendtse verenigingsleven. Hij was onder andere voorzitter van de stichting Duursport.

Ria Niënhaus-Brussen is met ingang van 1 juni 2022 onze nieuwe secretaris. Zij is al druk bezig met haar secretariaat werkzaamheden. Ria was al betrokken bij de kring door haar werk voor ons kringblad Ganita Mare. In haar werkzame leven was ze actief voor de toenmalige Gemeente Gendt en de Woonstichting Gendt.

Het bestuur van de Kring ziet de samenwerking met beiden met veel vertrouwen tegemoet.

Verder nog een bestuur mutatie.
Robert Braam heeft te kennen gegeven dat hij zijn werkzaamheden als docent en de vele activiteiten voor zijn Museum Niemandsland niet meer kan combineren met zijn functie als bestuurslid van onze kring. Wij vinden dat jammer maar hebben er alle begrip voor. Inmiddels hebben we Robert al bedankt voor zijn inzet voor de kring en hem een passend geschenk overhandigd.

Uitslag Rabo Clubsupport

 

De Historische Kring Gente dankt de leden voor hun stem.

De uitslag van Rabo ClubSupport is voor onze historische kring weer heel gunstig geweest.
Wij kregen € 1261,07.
Ieder jaar doen er meer clubs en verenigingen aan mee en net als vorig jaar kon men maar één stem per club uitbrengen.
Dan is dit bedrag helemaal boven verwachting!
In 2023 bestaat de kring 40 jaar.
Dit jubileum willen wij op een bijzondere manier invullen.
De contributie willen wij op hetzelfde bedrag houden.
Diverse hardware is verouderd en moet vervangen worden.
Dus hartelijk bedankt voor uw stem!

Rabo Clubsupport

Ook dit jaar doen we weer mee aan de Rabobank Club support.
Leden van de Rabobank kunnen vanaf 5 tot en met 27 september 2022 stemmen op de vereniging die zij een financieel voordeeltje gunnen. Iedereen met een rekening bij de Rabobank kan gratis lid worden van die bank en één stem op de favoriete vereniging uitbrengen. Dat wil zeggen er mogen maximaal 3 stemmen worden uitgebracht, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren maar één stem per vereniging.

De afgelopen jaren hoefde onze contributie niet te worden verhoogd, door de vele stemmen die op ons werden uitgebracht. Tevens konden aan-passingen plaatsvinden in de automatisering.
Volgend jaar bestaat onze Kring 40 jaar. Dit jubileum willen we op een bijzondere manier invullen. Daarom hopen wij ook dit jaar dat u weer uw stem wil uitbrengen op de Historische Kring Gente.

De uitslag van de actie wordt bekend gemaakt medio oktober a.s.

Ganita Mare

In verband met het overlijden van Yvonne de Boer komt de Ganita Mare no. 2 pas in juli uit. Zij was de eindredacteur en de maker van het blad.

In memoriam Yvonne de Boer

Donderdag 19 mei werden wij opgeschrikt door het trieste bericht dat ’s nachts in het ziekenhuis te Nijmegen op 69-jarige leeftijd onze trouwe secretaris Yvonne de Boer is overleden. Woorden schieten te kort en onze gedachten zijn bij haar man Nico, zoon Scott en schoondochter Esther.

Als historische kring wensen wij de familie veel sterkte toe.

Allemaal zullen wij een weg moeten vinden om dit plotselinge overlijden na een verblijf van 10 weken in het ziekenhuis een plaats te moeten geven.

Namens het bestuur van de Historische Kring Gente.

 

Lezing onderwijs gaat door

Wij denken dat de lezing over Gendts onderwijs nu eindelijk door kan gaan.

Door wie: Geert Visser

Wanneer: vrijdag 22 april 2022 om 20.00 uur (niet te vergeten bij zoveel tweeën)!

Waar: grote zaal Providentia, Dorpstraat, Gendt

-+=
Top