Ganita mare 2020-1 verschijnt binnenkort

Begin februari kunt u Ganita mare 2020-1 verwachten. Het nieuwe kringblad ziet er iets anders uit dan voorheen. Wij zijn overgestapt op een nieuwe drukker en hebben meteen het lettertype wat groter gemaakt; dus makkelijker te lezen. Een aantal plaatjes is nu in kleur. Graag horen wij uw op- en aanmerkingen.

Wat staat erin:

 • Gendt 100 jaar geleden ofwel verslag van de toestand der gemeente
 •  Australië in Gendt
 • Harrie van Moerkerk Schutterskoning
 • Extra uitgave in april
 • De wollef en Roodkepke
 • Verslag lezing Arm en Rijk in de Genealogie
 • Het Hulhuizense veer

en nog veel meer.

Gendts Bevrijdingsfestival

Op 17, 18 en 19 januari wordt het Gendts Bevrijdingsfestival gehouden. Hieronder het programma van dag tot dag.

Vrijdag 17 januari

 • Opening vernieuwd Museum Niemandsland, Nijmeegsestraat 19 (naast Villa Ganita)

Na de officiële opening bezoeken enkele schoolklassen het oorlogsmuseum. Het museum biedt nu met moderne technieken een beleving van de oorlogsperiode van 1939 t/m 1945 in deze regio en met name Gendt.

 • 15.00 – 17.00 uur. Museum open voor publiek. Toegang € 3,50 inclusief kopje koffie/thee
 • 20.00 – ca. 22.00 uur. Lezing van de Historische Kring Gente door Bauke Huisman in grote zaal Providentia, Dorpstraat, Gendt. Bauke Huisman belicht in een PowerPointpresentatie de oorlogshandelingen in de Betuwe van september 1944 tot en met mei 1945. Toegang gratis. Koffie/thee etc. in de pauze is voor eigen rekening.

Zaterdag 18 januari

 • 10.00 – 17.00 uur. Museum Niemandsland. Toegang € 3,50 inclusief kopje koffie/thee
 • 15.00 – ca. 17.30 uur. Bevrijdingsconcert Schutterij St. Sebastianus in grote zaal Providentia, Gendt. Toegangskaart € 7,50. Het concert wordt geïllustreerd met filmbeelden uit de oorlog en interviews van Gendtenaren die de oorlog nog meegemaakt hebben. Er is een pauze van ca. 30 minuten. Nog een paar kaartjes zijn te verkrijgen bij De Gent in Gendt.
 • 20.00 –  ca. 22.30 uur. Bevrijdingsconcert Schutterij in grote zaal Providentia, Gendt. Toegangskaart € 7,50. Het concert wordt geïllustreerd met filmbeelden uit de oorlog en interviews van Gendtenaren die de oorlog nog meegemaakt hebben. Er is een pauze van ca. 30 minuten.

Zondag 19 januari

 • 10.15 – 11.00 uur. Optreden Schutterij St. Sebastianus en drumfanfare Michael bij Oorlogsmuseum Niemandsland.
 • 11.00 – 17.00 uur. Museum Niemandsland open. Toegang € 3,50 inclusief kopje koffie/thee.

Bevrijdingsfestival van 17-19 januari 2020

Vrijdag 17 januari begint het Bevrijdingsfestival in zaal Providentia met een lezing van de Historische Kring Gente door Bauke Huisman over de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe.
De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Bauke geeft een overzicht van de militaire operaties tijdens de oorlog in de oostelijke Betuwe. Hij heeft zich daarin gespecialiseerd en door de lezing krijgt u een totaalplaatje van de operaties tussen september 1944 en mei 1945 van de geallieerde troepenbewegingen. De daarmee samenhangende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de slag om Elst, het bombardement op Gendt en de verwoesting ervan komen aan de orde. Ook besteedt hij aandacht aan het lot van de burgerbevolking. Bauke is verbonden met en vaak te vinden in Oorlogsmuseum Niemandsland.

Bauke Huisman

Zaterdag 18 januari vindt in zaal Providentia het Bevrijdingsconcert plaats. Tijdens een middag- en avondconcert wordt het Gendtse verhaal over de oorlog geïllustreerd om 15.00 en 20.00 uur. Aan de hand van onderwerpen als de mobilisatie, de bezetting, D-Day, operatie Market Garden, de bevrijding en herdenking wordt u meegenomen hoe het in de oorlog was in Gendt en hoe dit door Gendtenaren beleefd werd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van interviews, filmbeelden, foto’s, verhalen en muziek gespeeld door St. Sebastianus.
Zondag 19 januari om 10:30 uur is er een muzikale aubade bij Oorlogsmuseum Niemandsland. Deze aubade is ter gelegenheid van de vernieuwde tentoonstelling en zal muzikaal worden verzorgd door drumfanfare Michaël uit Nijmegen en St. Sebastianus.

Arm en rijk in de genealogie

Maandag 25 november, lezing door Anton Neggers.
Locatie: Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19. Aanvang 20.00 uur.

De vitrine in de raadszaal is gevuld met voorwerpen die een goed beeld geven van arm en rijk in de (Gendtse) geschiedenis.
Verdere info vindt u in de Agenda.

A. Neggers
A. Neggers

De nieuwe Ganita mare komt tegen eind oktober

Wat kunt u in de nieuwe Ganita mare lezen?:

 • Jaarprogramma 2019-2020
 • Burgemeester neemt de benen (Van der Goes die eind 1891 opeens verdween)
 •  De wollef en de zeuve geitjes
 • André Dinnissen, deel 2, emigrant naar Canada
 • De kleine Winst van Tonnie Niels
 • Verslag lezing Willem Overmars en de plek van het kasteel van Hulhuizen
 •  en nog veel meer…..

Schervenochtend archeologie

Links Chris van Asperen en rechts Gerard Janssen

Iedere eerste woensdag van de maanden oktober t/m april kunnen belangstellenden van 10.00 tot 12.00 uur bij de sectie archeologie op de zolder van Villa Ganita van alles te weten komen over archeologie in Gendt en de Gendtse vondsten bekijken. U kunt er informatie over uw eigen vondst(en) krijgen en ook zelf aan de slag met sorteren, inventariseren of scherven plakken. U bent welkom.

 

 

Vakantie

In de maanden juli en augustus is het kringgebouw gesloten. Wij blijven voor vragen bereikbaar, hoewel het antwoord  i.v.m. vakantie van bestuursleden iets langer kan duren. Wij wensen u een prettige zomer en in september gaat het kringgebouw weer op de normale tijden open, d.w.z. iedere maandagavond en woensdagmorgen.

Tweede in Rabo Clubkas Campagne

Onze Historische Kring Gente heeft weer een buitengewoon resultaat bereikt in de Rabo Clubkas Campagne. Wij kregen zoveel stemmen dat we als tweede zijn geëindigd en een cheque kregen van € 1250,-.  Dit dankzij alle trouwe leden en aanhangers die ook die jaar op ons gestemd hebben. Allemaal heel hartelijk dank daarvoor. Wij kunnen in ieder geval daardoor onze contributie gelijk houden.  Ons andere doel: een speciale extra uitgave van ons kringblad volgend jaar mei met verhalen van Gendtse inwoners over de oorlog, is weer een beetje dichterbij gekomen. Dank, dank, dank!

Fototentoonstelling met het Kersenfeest

Op het Kersenfeest van Gendt op 29 en 30 juni is er weer een fototentoonstelling in de Leemhof van de Historische Kring Gente.  Te zien op zaterdag 29 juni vanaf 13.00 uur tot 19.00 uur, met wellicht rond 14.00 uur een bezoek van de Kersenkoningin en haar hofdames en zondag 30 juni van 12.00 uur tot 18.00 uur. Dit jaar gaat het over de grote gezinnen in Gendt, vooral van vroeger maar ook van nu. Er zijn heel wat inwoners die uit zo’n groot gezin van bijna tien of meer kinderen afkomstig zijn. Tegenwoordig is twee meer regel dan uitzondering geworden.  Het is leuk om eens te zien hoe zo’n groot gezin bij een feestelijke gebeurtenis geportretteerd is, want in het normale leven werden toen eigenlijk nooit foto’s gemaakt. Ze staan allemaal in hun mooiste kleren erop. Een deel van de tentoonstelling is ook gewijd aan de Gendtse fietsvereniging De Snelbinders. Die heeft intussen het 40-jarig jubileum. Ooit begon het als een groepje kennissen die wat aan hun conditie wilden gaan doen en na 10 kilometer het welletjes vonden en nu draaien ze hun hand niet meer om voor 60 of 70 kilometer. Volhouders,

sommigen al 40 jaar.  Deze foto is van het gezin Klaassen, met ons bestuurslid Henk als het kleine jongetje rechts beneden.

Bestellen dvd Ien Gendt

Op de filmavond van 19 maart is de film Ien Gendt vertoond. Het eerste en oudste deel is voornamelijk in zwart/wit met muziek eronder en het tweede deel is  in kleur en met gesproken geluid. Van beide delen is een dvd te bestellen. Iedere dvd kost € 10,-. Geef s.v.p. aan welk deel u wilt bestellen of misschien allebei en maak het betreffende bedrag over aan de Hist. Kring Gente te Gendt, NL93 RABO 0116426705 onder vermelding van uw naam en adres. Zodra de dvd klaar is, krijgt u bericht om deze op te halen in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 te Gendt.