Gezellige feestdagen en een vreugdevol 2019

Goede wensen horen bij deze tijd: de kerstdagen en oud en nieuw. Vanaf 23 december tot en met 1 januari is Villa Ganita, ons kringgebouw gesloten. Wij zijn er weer op woensdag 2 januari om u in het nieuwe jaar van dienst te zijn.

Begin maart kunt u Ganita mare 2019-1 verwachten.

Op woensdag 16 januari is er een excursie naar Grave. Carpoolen kan vanaf Villa Ganita om 13.00 uur. Wij worden om 13.30 uur verwacht in het Graafs museum. Daar volgt een toelichting bij de archeologietentoonstelling door Martien Koolen en Aad Hendriks. Na koffie/thee (de automaat wil een munt van € 1,-) volgt om 15.00 uur een stadswandeling onder leiding van Martien Koolen door het historische stadje Grave en rond 16.30 uur gaan we weer met eigen vervoer of al carpoolend huiswaarts.

Uitslag RaboClubkasCampagne

Wij willen iedereen die op de Historische Kring Gente gestemd heeft van harte bedanken. Wij we zijn op de tweede plaats geëindigd en dat is een prachtig, geweldig resultaat.  Wij krijgen daardoor van de Rabo € 1.455,06. Wij kunnen dus de contributie gelijk houden en misschien nog een nieuwe beamer of scherm aanschaffen. Eerste werd de Speeltuinvereniging Hulhuizen en na ons eindigde de Harmonie St. Caecilia. Gendt is ook dit keer door de leden van de Rabobank niet vergeten en wij willen speciaal onze aanhangers nog eens extra bedanken. Op de foto nemen Mia Gerrits en Henk Klaassen de cheque in ontvangst.

Bestellen dvd Ien Gendt

Op de filmavond van 19 maart is de film Ien Gendt vertoond. Het eerste en oudste deel is voornamelijk in zwart/wit met muziek eronder en het tweede deel is  in kleur en met gesproken geluid. Van beide delen is een dvd te bestellen. Iedere dvd kost € 10,-. Geef s.v.p. aan welk deel u wilt bestellen of misschien allebei en maak het betreffende bedrag over aan de Hist. Kring Gente te Gendt, NL93 RABO 0116426705 onder vermelding van uw naam en adres. Zodra de dvd klaar is, krijgt u bericht om deze op te halen in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 te Gendt.

Open dag op 10 maart Hist. Kring Gente en Museum Niemandsland

Zaterdag 10 maart 2018 van 12.00 uur tot 16.00 uur is er een Open Dag in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 te Gendt vanwege de viering van het 35-jarig jubileum van de kring. Dit valt samen met de officiële opening van de nieuwe locatie van Museum Niemandsland ernaast.

Het museum had eerst een expositie over de Tweede Wereldoorlog in de kelder van Ganita mare. Nu heeft het museum voorlopig meer ruimte gekregen naast de kring op de plek waar eerst de peuterschool en het kinderdagverblijf zat. Dit resulteert in een mooiere tentoonstelling en uitgebreider overzicht van voorwerpen en verhalen uit de plaatselijke oorlogshistorie. Een aanwinst voor de educatieve voorlichting van scholen en groepen.

Bij de kring kan men op zolder een archeologische expositie zien en op de begane grond rondsnuffelen in knipsel- en fotoboeken. Of zoeken in computers met de digitale fotocollectie en genealogische gegevens. Ook kan er een oude film bekeken worden. Kom dus kijken naar wat museum en kring te bieden hebben onder genot van een gratis kopje thee of koffie met wat lekkers.

Gendtse film van 1949

Op 9 januari is de film Ons Dorp Gendt uit 1949 bij Omroep Gelderland op tv te zien geweest. Deze was door de omroep gemonteerd, voorzien van commentaar door Riet Berends en Ria Schouten en had achtergrondmuziek. N.a.v. deze uitzending kregen wij diverse verzoeken om een dvd van deze film.  Die film is in ieder geval al te zien op YouTube via https://www.youtube.com/watch?v=uTbShRzzSRY. Dus misschien is een dvd ervan niet meer nodig. Mocht iemand toch deze uitzending op dvd willen, dan dient er € 10,– overgemaakt te worden op de bankrekening van de HKGente NL93RABO0116426705 onder vermelding van naam en adres. U krijgt dan bericht wanneer die dvd klaar is en afgehaald kan worden.

Voor belangstellenden is de originele, veel langere film, zonder geluid op onze openingstijden (maandagavond en woensdagmorgen) in ons kringgebouw via een harde schijf op een van onze computers te bekijken.

Oude Gendtse film te zien bij Omroep Gelderland

De nieuwe TV-serie ‘Ons Dorp’ van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs met zijn Bolex-camera stad en land afreisde om zijn dorpsfilms op te nemen. Adolfs heeft ook in Gendt gefilmd in 1949 en de Historische Kring Gente heeft die film uit het kringarchief ter beschikking gesteld aan de omroep. Gendt bijt de spits af. Als eerste van de reeks wordt de Gendtse film uitgezonden en wel op dinsdag 9 januari 2018. Riet Berends en Ria Schouten, bestuursleden van de Historische Kring Gente, hebben de film van commentaar voorzien. Vanaf 9 januari is iedere dinsdag om 17.20 uur (ieder uur herhaald) een dorpsfilm te zien bij Omroep Gelderland. (Terug)kijken en luisteren kan ook online. Via de website van Omroep Gelderland (TV Gelderland: www.gld.nl/tv) en natuurlijk via de gratis Omroep Gelderland app.

 

Bijeenkomst over verdedigingstorens op 28 november

In het Witte Huis in Lent is op dinsdag 28 november een bijeenkomst over de wachttorens langs de Waal. Zij waren een onderdeel van de verdedigingslinie  van prins Maurits tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De achtergrond van deze redoutes wordt aan de hand van kaartmateriaal en prenten verduidelijkt door Ferdinand van Hemmen en John Mulder. De avond wordt georganiseerd door de Stichting Onze Waal. Deze stichting wil de torens weer zichtbaar maken in het landschap. U kunt een rol daarbij spelen. Creatieve ideeën zijn welkom. De bijeenkomst start om 20.00 uur en is vanaf 19.30 uur open. De toegang is gratis.

Boek van Pater Huisman verschenen

Bij The Read Shop/Bruna in Gendt is sinds kort het boek van pater Huisman te koop: Mijn Jawoord. De prijs is € 12,50. Pater Huisman is afkomstig uit Gendt en in dit boek zijn ook foto’s en verhalen uit die Gendtse tijd te vinden. Huisman heeft na een val van zijn fiets in het ziekenhuis gelegen en is daarna  in een klooster in Nijmegen opgenomen. Niet veel later is hij overleden. Gelukkig heeft hij nog de uitgave van zijn boek mogen meemaken.

Lezing Ferdinand van Hemmen

Erfgoed van de dijken
Ferdinand van Hemmen hield op donderdag 9 november 2017 om 20.00 uur een lezing voor de kring. Locatie: Villa Ganita; Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt. De lezing ging over de Waaldijk door de eeuwen heen en de sporen ervan in het landschap. Een actueel thema nu er weer zorgen zijn over de veiligheid van Lingewaard bij hoogwater en er stukken dijk in de komende tijd verhoogd gaan worden.