Jaarprogramma 2023

Film met oude beelden uit Gendt

vrijdag 27 januari 2023 om 20.00 uur
Providentia, Dorpstraat 5, 6691 AV Gendt
De toegang is gratis

De Historische Kring Gente viert dit seizoen haar 40-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan is er weer een filmavond op vrijdag 27 januari 2023.
De film wordt geprojecteerd op een groot scherm in de grote zaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.  De avond begint om 20.00 uur.
Deze avond is een onderdeel van een samenwerking met St. Sebastianus. Op zaterdag 28 januari volgt dan het Sebastianusfestival ‘Movies in concert’ .

Het lijkt wel een traditie te worden, een filmavond bij een jubileum van de Historische Kring Gente. Op de film kunnen we kijken naar beelden van Kersenfeest en Braderie van 1993 en 1994, Kinderdorp van 1970, toneelvereniging Ona en een drukke dag in het zwembad. Verder Palmpasen in St. Jozef, het begin van de Molenwijk en nog veel meer.

Kom kijken hoe het vroeger was. Vrijdag 27 januari om 20.00 uur in Providentia in Gendt. Het zal een schat aan herinneringen opwekken.
Op vrijdag is de toegang gratis.

Zwembad Walburgen

Foto-avond met Henk Klaassen

Dinsdag 18 april 2023 om 20.00 uur
De Klok, Markt 1, 6691 BK Gendt
De toeging is gratis

Henk Klaassen houdt op dinsdag 18 april een presentatie bij de Historische Kring Gente. Hij gaat samen met het publiek een rondje door Gendt maken onder meer met vernieuwde foto’s en wetenswaardigheden.
Samenstelling PowerPoint Mia Gerrits.

Excursie Vrijheidsmuseum Groesbeek

Zondag 21 mei 2023 om 14.00 uur
Carpoolen van Villa Ganita om 13.00 uur
Verzamelen 13.45-14.00 bij het museum
Wylerbaan 4, Groesbeek

Het bevrijdingsmuseum in Groesbeek heet na de verbouwing al een tijdje Vrijheidsmuseum. Bij de herdenking van 75 jaar bevrijding stond een bezoek op het programma, maar dat ging door omstandigheden niet door, nu dus een nieuwe poging.

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Het is een publiekstrekker voor jong en oud, uit binnen- en buitenland. De bezoekers beleven het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Er is nooit één verhaal. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de 20e eeuw en de actualiteit van nu. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken. Ook het duurzame gebouw zelf, de 12 meter hoge Dome, is een attractie en heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Vanaf het terras heeft u een panoramisch uitzicht over het historische landschap van toen.

Er kan vanaf 13.00 uur gecarpoold worden vanaf Villa Ganita. Voor de deelnemers aan deze excursie wordt de entree door onze historische kring betaald, maar als u een Museumjaarkaart heeft, wordt u verzocht deze mee te nemen. (In het museum kunt u alleen pinnen.)

Voor diegene die rechtstreeks gaan, verzamelen om 13.45 -14.00 uur bij de ingang van het museum.

Vrijheidsmuseum

-+=