Agenda

Jaarprogramma 2019

 

Fototentoonstelling Historische Kring Gente op het Kersenfeest

Op het Kersenfeest van Gendt op 29 en 30 juni is er weer een fototentoonstelling in de Leemhof van de Historische Kring Gente. De kring besteedt dan aandacht aan de vroegere grote gezinnen in Gendt. Daarnaast is een deel van de foto-expositie gewijd aan de wielervereniging De Snelbinders die het 40-jarig jubileum viert. Dit alles is te zien op zaterdag 29 juni vanaf 13.00 uur tot 19.00 uur, met wellicht rond 14.00 uur een bezoek van de Kersenkoningin en haar hofdames en zondag 30 juni van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Dit jaar gaat het over de grote gezinnen in Gendt, vooral van vroeger maar ook van nu. Er zijn heel wat inwoners die uit zo’n groot gezin van bijna tien of meer kinderen afkomstig zijn. De meeste kinderen uit zo’n groot gezin hebben het zelf later wat bescheidener wat betreft aantal kinderen gehouden. Twee is meer regel dan uitzondering geworden. Dit is een andere tijd dan vroeger toen de pastoor kwam informeren wanneer er weer een nieuw kind zou komen. Men had toen een heilig ontzag voor zo iemand. In protestantse kringen werd wat minder de nadruk op een groot gezin gelegd, dus die waren vaak minder groot.

Het is leuk om eens te zien hoe zo’n groot gezin bij een feestelijke gebeurtenis geportretteerd is, want in het normale leven werden toen eigenlijk nooit foto’s gemaakt. Ze staan allemaal in hun mooiste kleren erop. Een deel van de tentoonstelling is ook gewijd aan de Gendtse fietsvereniging De Snelbinders. Die heeft intussen het 40-jarig jubileum. Ooit begon het als een groepje kennissen die wat aan hun conditie wilden gaan doen en na 10 kilometer het welletjes vonden en nu draaien ze hun hand niet meer om voor 60 of 70 kilometer. Volhouders, sommigen al 40 jaar.

familie Klaassen