Agenda

KRINGGEBOUW VOORZICHTIG WEER OPEN!

Eindelijk! Wij gaan voorzichtig weer open op de bekende openingsuren met inachtneming van de 1,5 mtr. maatregelen. Voor vragen, informatie en andere zaken blijft de kring bereikbaar via www.historischekringgente.nl en info@historischekringgente.nl.

Jaarprogramma 2019-2020

Onderwijs in Gendt

🦠 Deze lezing gaat voorlopig niet door vanwege het Corona virus, zie Blog

Lezing door Geert Visser
Donderdag 19 maart 2020 om 20.00 uur
Blauwe zaal, SKC De Leemhof, Dorpstraat, Gendt

Er zijn maar weinig zaken in ons land waar iedere bewoner mee te maken krijgt. Eén daarvan is de lagere school. (Sinds 1985 bestaat dit schooltype officieel niet meer, maar speken we van basisschool, de integratie van kleuter- en lager onderwijs.) Iedereen die dit leest heeft op een lagere school gezeten; de één met meer plezier dan de ander, maar herinneringen aan die tijd hebben we allemaal. Er was een tijd dat naar school gaan helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Voordat op 1 januari 1901 de leerplicht werd ingevoerd mochten ouders kiezen of ze hun kinderen naar school stuurden. Vooral in de zomer hielden ze hun kinderen thuis om mee te helpen op het (boeren)bedrijf of (tot 1874) te werken op een van de Gendtse steenfabrieken. Kinderen konden wel naar school. Vanaf 1801 bestaat de (openbare) lagere school, ook in Gendt. Voor die tijd kregen protestantse kinderen enig onderwijs van de koster van de hervormde kerk. Katholieke scholieren waren aangewezen op het schooltje van meester Janssen in Hulhuizen.
In deze lezing vertelt Geert Visser de geschiedenis van het onderwijs in Gendt. Naast de hierboven genoemde onderwerpen gaat het onder meer over de verschillende schoolgebouwen en hun inrichting, de leerkrachten (zoals de spraakmakende juffrouw Klöpner en meester Dinnissen) en de ontwikkeling van het bijzonder (katholiek en protestants) en openbaar onderwijs. Zo kregen de Gendtse meisjes vanaf eind 1911 een katholieke school en de jongens in 1932. Vanaf dat jaar was er ook een hervormde school. Het openbaar onderwijs verdween om precies vijftig jaar later met de Tichelaar terug te keren.
Naast het kleuter- en lager onderwijs kende Gendt twee vormen van voortgezet onderwijs: de meisjes-vglo van juffrouw Willems en de landbouwschool van mijnheer Oude Ophuis. Beide schooltypen waren geen lang leven beschoren in het dorp. Hoe dat zit – en veel andere dingen – hoort u op de lezing.

Openbare en later VGLO school in Gendt

De excursie gaat niet door vanwege het Corona virus.

Excursie: Vrijheidsmuseum Groesbeek

Zondag 17 mei 14.00 uur
Wylerbaan 4 Groesbeek
Het bevrijdingsmuseum in Groesbeek is vernieuwd en heet nu Vrijheidsmuseum. In dit jaar van de herdenking van 75 jaar bevrijding leek ons een bezoek daaraan op zijn plaats. Meestal kan gecarpoold worden vanaf Villa Ganita. Deelnemers betalen € 5,- of bezoeken het gratis met een Museumjaarkaart. U wordt verzocht deze dan mee te nemen. Voor wie wil is er een rondleiding waar maximaal 20 mensen aan kunnen deelnemen.
Verdere info volgt.

Vrijheidsmuseum Groesbeek