Excursie naar het Openluchtmuseum te Arnhem
Tekst: Ria Schouten Foto’s: Henk Klaassen, Chris van Asperen en Ria Schouten
Met de MuseumPlusBus op 18 april op weg naar het Openluchtmuseum in Arnhem.
Museum Plus Bus
Nadat onze secretaris Yvonne een uitstapje had meegemaakt met de Museum Plus Bus leek het haar een goed idee om dit ook voor onze leden aan te vragen. De meeste van onze leden vallen nu eenmaal onder de doelgroep van deze organisatie. Zo kwam het dat we op 18 april met 45 personen een uitstapje met de Museum Plus Bus maakten.
Om 10.00 uur kwam de bus aanrijden en nadat iedereen de lunch betaald had konden we instappen en vertrekken. De chauffeur heette ons welkom en de gastheer van deze dag deelde buttons uit in drie kleuren, zodat we herkenbaar waren voor de drie gidsen bij de rondleiding die erbij hoorde.
Open Lucht Museum en Gruwelijk Lekker
Aangekomen in het museum kregen we allen een plattegrond van het museum, wat makkelijk was voor een overzicht van het geheel en begaven we ons naar de kasteelboerderij voor de koffie. Op dit moment is er in het museum de tentoonstelling ‘Gruwelijk Lekker’ en is er op tien verschillende plaatsen iets te proeven. Wat we vroeger aten is dat nog steeds lekker? Met dit jaarthema kan men inzicht krijgen hoe – onder invloed van het verleden – onze huidige opvattingen over eten en eetgewoonten zijn gevormd.
Vinden we het Lekker of Gruwelijk.
Na de koffie ging de gids en onze groep langs de huizen met rieten daken gelegen aan grachten, deze huizen komen uit Giethoorn. De huizen worden in het museum weer opnieuw opgebouwd of soms zoals we later hoorden, hele stukken muur die in het museum weer aan elkaar worden gemaakt. Dit om de handmatig gemetselde en gevoegde muren van vroeger intact te laten.
Een eindje verder, wist de gids, was een proeverij in een boerderij uit Varik. Daar waren twee dames aan het koken met ‘vergeten’ groenten. Deze maand met zuring. Het fornuis was al aan en de soep stond op. Wie wilde kon van het zuringblad proeven en het smaakte ook inderdaad een tikkeltje zurig. Ze deelde ook nog wat zaadjes uit voor wie het wilde uitproberen. Men kunt het ook gebruiken in salades waarbij in de dressing dan iets minder azijn of citroen nodig is.
Cees van Leeuwen
Interessant was ook de boerderij waar Cees van Leeuwen in gewoond heeft, die van 1972 tot 1975 basgitarist was in de rockband Kayak. De boerderij stond in Hoogmade en is onteigend voor de HSL-Zuidlijn en daarna met interieur overgeplaatst naar het museum. In de jaren ’70 werden vaker boerderijen gekocht en omgebouwd tot luxe woonhuizen. Hier was van de deel een woonkamer met open keuken en open haard en natuurlijk een zitkuil in gemaakt. Verder zijn we nog naar de bierbrouwerij geweest waar we de grondstoffen zagen en hoe het bier gemaakt werd en we het ook echt konden proefden.
(De andere twee gidsen hebben niet dezelfde route gevolgd, dat verhaal wordt verteld door middel van de foto’s, van iedere groep zijn een paar foto’s geplaatst.)
Lunchen en vrije tijd
Even na enen werden we weer terug verwacht in de kasteelboerderij waar de gidsen afscheid namen en de tafels klaarstonden voor de lunch. Een heerlijk gevulde en gebonden paprikasoep werd geserveerd. Op tafel twee luxe (wel wat kleine) broodjes en een bakje salade voor ieder. Voor koffie/thee kwam er iemand langs, wilde je wat anders dan kon men zelf pakken. Daarna kon ieder zelf nog wat rondwandelen of bekijken wat men interessant vond waarna we om drie uur weer bij de bus moesten zijn. Die tijd was kort en omdat het weer zo mooi was ben ik niet binnen geweest in het hoofdgebouw. Zeer zeker zijn een aantal van ons daar ook geweest, maar omdat ik de canon al een keer gezien heb zijn wij buiten gebleven. Bij de Westerstraat (Amsterdam) heb ik nog wel tulpenbollen geproefd. Net een soort Amsterdamse uitjes, maar dan met een iets pittiger nasmaak. Daarna was het heus tijd voor de bus en na een kort ritje waren we weer bij Villa Ganita. Na een tijdje napraten over deze mooie zonnige dag gingen we tevreden naar huis.