Emilia van Oranje Nassau

Tip van uw webmaster:

Toen Willem van Oranje in 1584 werd vermoord, liet hij een ontredderd volk en een vrijwel bankroet gezin na. We konden ons de verdrietige gezichten van zijn weduwe en van zijn twaalf zonen en dochters enigszins voor de geest halen, want ze werden stuk voor stuk geschilderd. Behalve dat van prinses Emilia van Nassau (1569-1629), Willems derde dochter, die ons door haar buitensporig gedrag juist zo nieuwsgierig maakt naar haar uiterlijk. Van haar was tot voor kort geen enkel authentiek portret bekend.

 

Een klein stukje uit het artikel geschreven in NRC Prinses Emilia, zoals zij was (november 1991). Voor het eerst duikt er een portret op van de ’geleerde Emilia’, geschilderd door Daniël van den Quecborn. De enige beeltenis die we hebben van Emilia van Nassau, 450 jaar geleden geboren. Een leven vol pieken en dalen, ‘buitensporig gedrag’, intriges, liefde en verdriet.
Nederland heeft één duidelijke ‘lieu de mémoire’ van Emilia: het Kasteel in Wijchen. In 1609 koopt Emilia samen met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in Wijchen een vervallen burcht met een daarbij behorend landgoed. In de daaropvolgende jaren laten zij op de oude fundamenten een nieuw kasteel bouwen. Vanaf 1615 vertoeft het paar er regelmatig. Wijchenaren kennen de muurankers in de vorm van de twee verstrengelde E’s van Emilia en Emanuel en een serie symbolische voorstellingen, te zien op de binnenplaats en aan de buitenkant van het kasteel. Ze houden de herinnering aan het echtpaar levend.

Maar Emilia was meer dan de eigenaresse van Kasteel Wijchen. Haar bijnaam, ‘de geleerde Emilia’ suggereert een intelligente vrouw die als gastvrouw optrad voor haar ongetrouwde broer Maurits op Het Binnenhof in Delft. Daar vervult zij haar rol voortreffelijk totdat de jonge Portugese prins Don Emanuel zijn opwachting maakt. Het begin van een tragisch liefdesverhaal…

De tentoonstelling vertelt het verhaal over een bijzondere vrouw in een roerige tijd. Unieke bruiklenen uit het Nationaal Tegelmuseum, Kasteel Huis Bergh, Slot Loevestein, Historisch Kookatelier Eet!Verleden, Bureau Leefomgevingskwaliteit Archeologie Nijmegen, Museum Het Valkhof, Graafs Museum, Musea Zutphen, Atelier Libri, Antiquariaat Anamorfosa, Museum Arnhem, Geldersch Landschap & Kasteelen en het Koninklijk Archief brengen Emilia tot leven. Beleef het verhaal van een sterke, onafhankelijke vrouw, die in de vroege zeventiende eeuw haar ‘mannetje’ moest staan.

Elke eerste zondag van de maand om 14.00 uur open rondleiding Kasteel Wijchen met Emilia.
Data: 7 april – 5 mei – 2 juni – 7 juli – 4 augustus – 1 september

Elke derde zaterdag van de maand om 14.00 uur een open rondleiding door de tentoonstelling.
Data: 20 april – 18 mei – 15 juni – 20 juli – 17 augustus

Museum Kasteel Wijchen
Kasteellaan 9
Wijchen, Nederland

Naar de site van Museum Kasteel Wijchen.