Open dag op 10 maart Hist. Kring Gente en Museum Niemandsland

Zaterdag 10 maart 2018 van 12.00 uur tot 16.00 uur is er een Open Dag in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 te Gendt vanwege de viering van het 35-jarig jubileum van de kring. Dit valt samen met de officiële opening van de nieuwe locatie van Museum Niemandsland ernaast.

Het museum had eerst een expositie over de Tweede Wereldoorlog in de kelder van Ganita mare. Nu heeft het museum voorlopig meer ruimte gekregen naast de kring op de plek waar eerst de peuterschool en het kinderdagverblijf zat. Dit resulteert in een mooiere tentoonstelling en uitgebreider overzicht van voorwerpen en verhalen uit de plaatselijke oorlogshistorie. Een aanwinst voor de educatieve voorlichting van scholen en groepen.

Bij de kring kan men op zolder een archeologische expositie zien en op de begane grond rondsnuffelen in knipsel- en fotoboeken. Of zoeken in computers met de digitale fotocollectie en genealogische gegevens. Ook kan er een oude film bekeken worden. Kom dus kijken naar wat museum en kring te bieden hebben onder genot van een gratis kopje thee of koffie met wat lekkers.

De nieuwe Ganita mare

Half februari 2018 zal de nieuwe Ganita mare bij u bezorgd worden. Welke artikelen staan erin:

  • Oorlogsgeweld tijdens de kerkdienst
  • Hommeles in Gendt rond 1900
  • Gendtse bakkers, deel 1
  • Bespreking boek Mijn Jawoord over deken Evert Huisman
  • Verslag lezing Ferdinand van Hemmen over het levensverhaal van de Waal
  • Kwartierstaat schutterskoning Niels Sparnaaij
  • Het programma met lezingen, filmavond, open dag en excursie in 2018

en nog veel meer.

Gendtse film van 1949

Op 9 januari is de film Ons Dorp Gendt uit 1949 bij Omroep Gelderland op tv te zien geweest. Deze was door de omroep gemonteerd, voorzien van commentaar door Riet Berends en Ria Schouten en had achtergrondmuziek. N.a.v. deze uitzending kregen wij diverse verzoeken om een dvd van deze film.  Die film is in ieder geval al te zien op YouTube via https://www.youtube.com/watch?v=uTbShRzzSRY. Dus misschien is een dvd ervan niet meer nodig. Mocht iemand toch deze uitzending op dvd willen, dan dient er € 10,– overgemaakt te worden op de bankrekening van de HKGente NL93RABO0116426705 onder vermelding van naam en adres. U krijgt dan bericht wanneer die dvd klaar is en afgehaald kan worden.

Voor belangstellenden is de originele, veel langere film, zonder geluid op onze openingstijden (maandagavond en woensdagmorgen) in ons kringgebouw via een harde schijf op een van onze computers te bekijken.

Oude Gendtse film te zien bij Omroep Gelderland

De nieuwe TV-serie ‘Ons Dorp’ van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs met zijn Bolex-camera stad en land afreisde om zijn dorpsfilms op te nemen. Adolfs heeft ook in Gendt gefilmd in 1949 en de Historische Kring Gente heeft die film uit het kringarchief ter beschikking gesteld aan de omroep. Gendt bijt de spits af. Als eerste van de reeks wordt de Gendtse film uitgezonden en wel op dinsdag 9 januari 2018. Riet Berends en Ria Schouten, bestuursleden van de Historische Kring Gente, hebben de film van commentaar voorzien. Vanaf 9 januari is iedere dinsdag om 17.20 uur (ieder uur herhaald) een dorpsfilm te zien bij Omroep Gelderland. (Terug)kijken en luisteren kan ook online. Via de website van Omroep Gelderland (TV Gelderland: www.gld.nl/tv) en natuurlijk via de gratis Omroep Gelderland app.

 

Bijeenkomst over verdedigingstorens op 28 november

In het Witte Huis in Lent is op dinsdag 28 november een bijeenkomst over de wachttorens langs de Waal. Zij waren een onderdeel van de verdedigingslinie  van prins Maurits tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De achtergrond van deze redoutes wordt aan de hand van kaartmateriaal en prenten verduidelijkt door Ferdinand van Hemmen en John Mulder. De avond wordt georganiseerd door de Stichting Onze Waal. Deze stichting wil de torens weer zichtbaar maken in het landschap. U kunt een rol daarbij spelen. Creatieve ideeën zijn welkom. De bijeenkomst start om 20.00 uur en is vanaf 19.30 uur open. De toegang is gratis.

Boek van Pater Huisman verschenen

Bij The Read Shop/Bruna in Gendt is sinds kort het boek van pater Huisman te koop: Mijn Jawoord. De prijs is € 12,50. Pater Huisman is afkomstig uit Gendt en in dit boek zijn ook foto’s en verhalen uit die Gendtse tijd te vinden. Huisman heeft na een val van zijn fiets in het ziekenhuis gelegen en is daarna  in een klooster in Nijmegen opgenomen. Niet veel later is hij overleden. Gelukkig heeft hij nog de uitgave van zijn boek mogen meemaken.

Lezing Ferdinand van Hemmen

Erfgoed van de dijken
Ferdinand van Hemmen hield op donderdag 9 november 2017 om 20.00 uur een lezing voor de kring. Locatie: Villa Ganita; Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt. De lezing ging over de Waaldijk door de eeuwen heen en de sporen ervan in het landschap. Een actueel thema nu er weer zorgen zijn over de veiligheid van Lingewaard bij hoogwater en er stukken dijk in de komende tijd verhoogd gaan worden.

 

900ste lid Historische Kring Gente

Tijdens het Gendtse Kersenfeest was het spannend. Dan bezoeken veel mensen de tentoonstelling van de Historische Kring Gente  en maken meteen van de gelegenheid gebruik om als ze dat nog niet zijn, lid te worden. Er moesten net tevoren nog 13 aanmeldingen komen om het magische getal van 900 te bereiken. En dat lukte en werd zelfs overschreden. Mevr. Rianne Gelsing uit de Molenwijk in Gendt werd het 900ste lid en zij werd uitgebreid gefêteerd door bestuursleden Mia Gerrits en Henk Klaassen nu in september de stand is opgemaakt.

Zij kreeg het abonnement als verjaarscadeau van haar moeder Fien Gelsing, die al jarenlang lid is. Meestal las ze het kringblad Ganita mare bij haar moeder thuis, dus Fien wist wel dat het cadeau in de smaak zou vallen. Dat het zo’n bijzonder cadeau zou worden, was vooraf niet te voorspellen, want nu kreeg Rianne naast het boek dat ieder nieuw lid dit jaar al ontvangt, nog een boek, n.l. Gendt tussen stad en dorp, een mooie bos bloemen voor haarzelf en een voor haar moeder en als extra verrassing een kwartierstaat, een genealogisch overzicht van haar voorouders. Omdat Rianne net als haar ouders een echte Gendtse is, waren al veel van haar voorouders in het computerbestand van de kring te vinden en de rest werd er door de voorzitter van de kring, Willem Rasing, wiens specialisme genealogie is, nog bij gezocht.

Het is weer even geleden, nl. eind 2014 dat de kring het 800ste lid mocht bijschrijven. Meestal maakt de kring een spectaculaire groei door als er iets bijzonders aan de hand is, zoals een jubileum, een filmavond, een  bijzondere uitgave etc. Dit jaar is er de speciale uitgave geweest omdat de buurtschap Hulhuizen nu 200 jaar bij Nederland hoort en zijn er ongeveer 40 nieuwe leden bij gekomen. Volgend jaar bestaat de kring 35 jaar en het zou mooi zijn als dan het getal van 1000 bereikt zou worden. Zeg niet dat het onmogelijk is, want in 2010 en 2011 was er steeds een aanwas van 100 leden. Met volgend jaar een filmavond op het programma en het 35-jarige jubileum van de kring is alles mogelijk.