900ste lid Historische Kring Gente

Tijdens het Gendtse Kersenfeest was het spannend. Dan bezoeken veel mensen de tentoonstelling van de Historische Kring Gente  en maken meteen van de gelegenheid gebruik om als ze dat nog niet zijn, lid te worden. Er moesten net tevoren nog 13 aanmeldingen komen om het magische getal van 900 te bereiken. En dat lukte en werd zelfs overschreden. Mevr. Rianne Gelsing uit de Molenwijk in Gendt werd het 900ste lid en zij werd uitgebreid gefêteerd door bestuursleden Mia Gerrits en Henk Klaassen nu in september de stand is opgemaakt.

Zij kreeg het abonnement als verjaarscadeau van haar moeder Fien Gelsing, die al jarenlang lid is. Meestal las ze het kringblad Ganita mare bij haar moeder thuis, dus Fien wist wel dat het cadeau in de smaak zou vallen. Dat het zo’n bijzonder cadeau zou worden, was vooraf niet te voorspellen, want nu kreeg Rianne naast het boek dat ieder nieuw lid dit jaar al ontvangt, nog een boek, n.l. Gendt tussen stad en dorp, een mooie bos bloemen voor haarzelf en een voor haar moeder en als extra verrassing een kwartierstaat, een genealogisch overzicht van haar voorouders. Omdat Rianne net als haar ouders een echte Gendtse is, waren al veel van haar voorouders in het computerbestand van de kring te vinden en de rest werd er door de voorzitter van de kring, Willem Rasing, wiens specialisme genealogie is, nog bij gezocht.

Het is weer even geleden, nl. eind 2014 dat de kring het 800ste lid mocht bijschrijven. Meestal maakt de kring een spectaculaire groei door als er iets bijzonders aan de hand is, zoals een jubileum, een filmavond, een  bijzondere uitgave etc. Dit jaar is er de speciale uitgave geweest omdat de buurtschap Hulhuizen nu 200 jaar bij Nederland hoort en zijn er ongeveer 40 nieuwe leden bij gekomen. Volgend jaar bestaat de kring 35 jaar en het zou mooi zijn als dan het getal van 1000 bereikt zou worden. Zeg niet dat het onmogelijk is, want in 2010 en 2011 was er steeds een aanwas van 100 leden. Met volgend jaar een filmavond op het programma en het 35-jarige jubileum van de kring is alles mogelijk.

Nieuwe Ganita mare

Ganita mare nr. 3 (het laatste van dit jaar) zal tegen eind oktober verschijnen. Voorproefje inhoud: welkom 900ste lid; derde en laatste deel van de oorlogsbelevenissen van Henk Meijer; van melkboer tot melkman; boeven vangen rond 1900 en nog veel meer.

Open Monumentendag, zondag 10 september

Op Open Monumentendag, zondag 10 september, zijn er in Gendt van 11.00 tot 17.00 uur drie verschillende locaties te bezoeken. Overal is er iets bijzonders te doen. Bij Café Concordia (Camping Waalstrand) in Hulhuizen is in de grote zaal een fototentoonstelling over Hulhuizen 200 jaar bij Nederland te zien. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een optreden van Accordeon Groep “Betuwe Oost”. Bij Landgoed Poelwijk, Poelwijklaan 5 in Gendt exposeren en plein air schilders zoals het woord al zegt hun werk in de buitenlucht. Tatjana versiert deze dag op het terrein met haar GordijnKunst verschillende bomen. Verder is er ’s middags met een pauze van een half uur een optreden van de Klif Eastwood Singers van 14.00 tot 15.30 uur. De derde locatie is de Piramide aan de Waal, Munnikhofsestraat 28. Daar is een fototentoonstelling van de Munnikhof door de jaren heen te bekijken en wordt er geïmproviseerde akoestische muziek gespeeld door het trio Close Encounters.

Close Encounters op de Open Monumentendag
Close Encounters op de Open Monumentendag

Dit trio bestaat uit Berry Cloosterman op de harp, Clive Burrill gitaar en Stefan Posthuma sopraansaxofoon. De optredens zijn steeds ± een half uur lang en beginnen om 13.00 uur, om 14.30 uur en het laatste is om 16.00 uur.

Overal in den lande zijn overigens op de Open Monumentendagen weer allerlei gebouwen gratis te bekijken.

 
 
 
 


Het comité Hulhuizen200 is genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017

Het comité Hulhuizen200 is genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017. Vindt u dat ze dit jaar heel veel leuke en interessante dingen doen en georganiseerd hebben, stem dan op het comité Hulhuizen200. Ze kunnen dan de publieksprijs winnen en maken kans op € 1000,- en de Gouden Gelderse Roos. Ga naar de website en stem op ze!

Stem op Hulhuizen 200!
Stem op Hulhuizen 200!