Agenda

Fototentoonstelling Historische Kring Gente op het Kersenfeest

De fototentoonstelling van de Historische Kring Gente tijdens het Kersenfeest, dat dit jaar georganiseerd wordt door Schutterij Sint Sebastianus, heeft het thema Hulhuizen 200.

Hulhuizen 200 op de agenda
Schutterij bij Waalstrand

Hulhuizen viert dat ze dit jaar 200 jaar bij Nederland horen en ook bij Gendt. Deze tentoonstelling is op zaterdag en zondag in de Blauwe Zaal van de Leemhof te zien en toont veel foto’s over de Hulhuizer Omdracht, camping, scheepswerf, speeltuin en voetbal. In de loungeruimte is tijdelijk de nationale en internationale tentoonstelling over de grenscorrecties van 1816-1817 te zien.
Verder is het boek Grenspassages/Grenzgänge te koop. Dit door elf auteurs geschreven boek gaat over de grenscorrecties tussen Nederland/Duitsland in 1816-1817, waardoor Hulhuizen bij Nederland kwam en bijvoorbeeld Schenkenschans bij Duitsland. Het is geredigeerd door Emile Smit en Leen den Besten en telt 192 pagina’s. Het is zoals de titel al aangeeft tweetalig. De prijs van het boek is € 9,50.

De openings- en sluitingstijden van de tentoonstelling zijn dit keer grotendeels gelijk met de braderie. Zaterdag 24 juni vanaf 13.00 uur tot 19.00 uur, zonder opening door de Kersenkoningin, en zondag 25 juni van 12.00 uur tot 18.00 uur.

 


Excursie Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen met rondleiding (reeds geweest)

Zondag 9 april gaat de kring naar het museum van kinderdorp Neerbosch. De monumentale witte Weezenkapel uit 1882, waarin het museum is gehuisvest, is op zich al een bezoek meer dan waard. Het museum is echter ook een herinnerings- en belevingsplaats waar veel weeskinderen uit het hele land een gedeelte van hun jeugd hebben doorgebracht.

We starten om 14.00 in Van ’t Lindenhout Museum, Scherpenkamp 58, 6545 AL Nijmegen.
Voor Carpoolers is het vertrek om 13.00 uur, vanaf Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt.

Voor deze excursie kunnen leden zich opgeven tot 31 maart 2017.

Dialectman Herman Buurman begon zijn tweede boek met Van ’t Lindenhout, predikant en bijbelverkoper. Hij stichtte het eerste weeshuis in de Lange Brouwerstraat en toen dat te klein werd kwam het wezendorp in Neerbosch. Wij mochten met hem daar een kijkje nemen en waren zo onder de indruk dat we er dit jaar met onze excursie naar toe gaan.
Zie ook http://www.vantlindenhoutmuseum.nl

 

 de kinderen in Neerbosch
De kinderen in Neerbosch

Het Van ’t Lindenhoutmuseum is sinds 1999 gehuisvest in een Rijksmonument, de Wezenkapel uit 1882 die op zich al een bezoek meer dan waard is. Het ontwerp is van de bekende Nijmeegse architect Bert Brouwer. Naast een historisch overzicht vindt men gereedschappen uit de werkplaatsen, uitgaven van de drukkerij, leermiddelen, meubels, prenten, schilderijen en foto’s. Tal van verhalen en documenten brengen een levendig beeld van leven van de kinderen in Neerbosch. Een grote maquette geeft een goed beeld van het oude Neerbosch. Tijdens de openstelling worden historische fotoseries en films vertoond.

Gratis toegang voor de rondleidingen.

Ria Schouten-de Haan