Agenda

Jaarprogramma seizoen 2017-2018

Oude Gendtse film te zien bij Omroep Gelderland

dinsdag 9 januari 2018, 17.20 uur

De nieuwe TV-serie ‘Ons Dorp’ van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs met zijn Bolex-camera stad en land afreisde om zijn dorpsfilms op te nemen. Adolfs heeft ook in Gendt gefilmd in 1949 en de Historische Kring Gente heeft die film uit het kringarchief ter beschikking gesteld aan de omroep.
Gendt bijt de spits af. Vanaf 9 januari is iedere dinsdag om 17.20 uur een dorpsfilm te zien bij Omroep Gelderland. Kijken en luisteren kan ook online. Via de website van Omroep Gelderland (TV Gelderland: www.gld.nl/tv) en natuurlijk via de gratis Omroep Gelderland app.

Als eerste van de reeks wordt de Gendtse film uitgezonden en wel op dinsdag 9 januari 2018. In deze aflevering: De oorlogsschade is soms nog te zien maar de winkels doen alweer goede zaken, verder een stukje Hulhuizen met Vahali, timmerfabriek De Kroon en uitgebreid de steenfabriek maar ook de noodwoningen en in de Kommerdijk alweer nieuw opgebouwde huizen. De opnames eindigden veelal met een optocht, ook deze keer met mensen als Dr. Burg, Hendrik Braam, Chris Milder, Wim de Klein, eindigend bij het klooster met de nonnen.
Riet Berends en Ria Schouten, bestuursleden van de Historische Kring Gente, hebben de film van commentaar voorzien.
De uitzending wordt ieder uur herhaald en kan online ook teruggekeken worden.

optocht door Gendt 1949

Foto-avond met Henk Klaassen Verdwenen Winkeltjes en Cafés

Woensdag 28 februari 2018, 20.00 uur
SKC De Leemhof, Dorpstraat 1, 6691 AV Gendt 

Groente- en fruitwinkel van Rensen

De Historische Kring Gente houdt op verzoek van de leden op woensdag 28 februari een PowerPoint presentatie over verdwenen winkels en cafés in Gendt. De avond vindt plaats in SKC De Leemhof, Dorpstraat 1, Gendt en begint om 20.00 uur. Henk Klaassen verzorgt de lezing die weer een schat aan herinneringen zal oproepen. De lezing is gratis, koffie/thee 1,00 euro.

In het verleden zijn er heel veel winkeltjes geweest en daar zijn er weinig van over. Van de negen echte bakkers van net na de oorlog is er niet een meer over, want ze hadden geen opvolger of het was niet rendabel meer. In hun plaats kwamen twee andere echte bakkers. Van de vijf slagers is er één in de plaats gekomen. Dat komt omdat de supermarkten brood en vlees/vleeswaren gingen verkopen.
Cafés of bierhuizen zijn er een dertigtal geweest, die allen druk bezocht werden. Door de drankzucht rond de eeuwwisseling kwamen veel gezinnen in de problemen. We komen de oude winkels en ondernemers op deze avond weer tegen.

Meestal zijn deze lezingen goed bezocht dus kom op tijd.

De winkel van Hoogveld aan de Dorpstraat

Open dag op 10 maart Historische Kring Gente en Museum Niemandsland

Op zaterdag 10 maart 2018 houdt de Historische Kring Gente een Open Dag van 12.00 tot 16.00 uur. De kring viert dan het 35-jarig jubileum, in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19 te Gendt. Dit valt samen met om 12.00 uur de officiële opening van de nieuwe locatie van Museum Niemandsland naast ons. Kom kijken wat wij samen allemaal te bieden hebben onder genot van een gratis kopje thee of koffie met wat lekkers.

Het museum heeft voor de komende tijd een plek naast Villa Ganita, het oude gemeentehuis van Gendt, gekregen. Samen met de Historische Kring Gente, die dan echt 35 jaar bestaat, staan de deuren van het museum en de kring die dag open voor alle geïnteresseerden. Op deze nieuwe locatie kunnen scholen en groepen een mooi educatief programma volgen. In dit programma wordt de lokale oorlogsgeschiedenis en de oorlogssituatie van toen en nu besproken en zal men voor dezelfde dilemma’s worden gezet als mensen destijds. Het is eindelijk zover dat de ruimtes ingericht konden worden met een grote tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, met verhalen en items uit de plaatselijke en regionale geschiedenis.

Bij de kring kan men op zolder een archeologische expositie zien en op de begane grond rondsnuffelen in knipsel- en fotoboeken. Of zoeken in computers met de digitale fotocollectie en genealogische gegevens. Ook kan er een oude film bekeken worden. Kom dus kijken naar wat museum en kring te bieden hebben.
Kom ook kijken op zaterdag 10 maart.

Films uut de oude deus

Maandag 19 maart 2018, 20.00 uur
Spiegelzaal Providentia, Dorpstraat 5, 6691 AV, Gendt

We proberen weer met oude beelden uit het filmarchief van de kring een nieuwe film samen te stellen met de meest aansprekende momenten uit het verleden. De film wordt geprojecteerd op een groot scherm.
De Spiegelzaal is boven, rechts van de trap is een lift.

Excursie Streekmuseum Baron van Brakel met rondleiding

Zaterdag 21 april 2018, 14.00 uur.

Landgoed Den Eng, Provincialeweg 21, 4032 NZ Ommeren
Vertrek vanaf Villa Ganita om 13.00 uur, Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt, carpoolen is mogelijk. We beginnen om 14.00 uur

Streekmuseum Baron van Brakell

Streekmuseum Baron van Brakell is gevestigd op het landgoed Den Eng in Ommeren. Het museum heeft als doelstelling bezoekers te informeren over het verleden van de Betuwe. Dit gebeurt aan de hand van een drietal thema’s:
Wonen en werken in de Betuwe
Streekgeschiedenis
Boerenwagens uit het Rivierengebied

Het Streekmuseum Baron van Brakell is ontstaan uit een samengaan van
Heemkundigmuseum Ommeren
Historische Kring Kesteren en Omgeving & Arend Datema Instituut
Boerenwagenmuseum Buren

Oorsprong van het voormalige Heemkundig Museum. 
Het Heemkundig Museum Lienden te Ommeren is ontstaan in het begin van de 80-er jaren op initiatief van enkele prominente inwoners. Het betrof hier landbouwers, een burgemeester, een gemeentesecretaris, enkele onderwijzers, een bankdirecteur, maar bovenal een oud-Liendenaar die zich bijzonder interesseerde voor het “oude” in onze leefgemeenschap. Zij zagen met lede ogen aan dat diverse waardevolle zaken op de schroothoop belandden dan wel voor een appel en een ei werden verkocht aan opkopers. Vele materialen waren niet meer nodig in het kader van mechanisatie en automatisering in de loop van de 19e en 20e eeuw. Deze mensen hadden of kenden zelf een aantal historische voorwerpen en wisten dat er bij vrienden en bekenden ook wel spullen aanwezig waren die eigenlijk in een museum thuishoorden, uiteraard om dit voor het nageslacht te behouden. Dit en meer is te lezen op hun website www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl

Het museum is rolstoel toegankelijk. Er is een lift aanwezig en u kunt desgewenst gebruik maken van de aanwezige rolstoel of rollator.

Achter het museum kunt u het fraaie loofbomenbos Den Eng bezoeken, met daarin zowel oude als bijzondere parkbomen. Op het eilandje vindt u het graf van Baron van Brakell

Gratis toegang voor de lezingen, voor de koffie/thee in Villa Ganita wordt een bijdrage van € 0,50 gevraagd.

Ria Schouten-de Haan